Invloeden door media & overheidsbeleid in bijvoorbeeld het gokbeleid

De publieke opinie wordt door vele zaken beinvloed. De diverse media hebben hier waarschijnlijk de grootste invloed op. Maar ook de Nederlandse overheid kan door actief beleid een opinie goed sturen. Een voorbeeld hiervan is het gok beleid dat momenteel door de Nederlandse overheid onder de loep wordt genomen. Nederland heeft een op papier strenge wetgeving die actief moet tegen gaan dat Nederlanders gokverslaafd raken. Dit is tot nu toe redelijk succesvol gebleken. De laatste jaren echter is er in toenemende mate sprake van dat de wetgeving op de kansspelen niet meer toereikend is door de komst van gok mogelijkheden via internet.

Afgelopen week is het onderzoek "Gokken in kaart gebracht" uitgegeven. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Staatsecretaris Teeven. Het onderzoek en bijbehorende beleidsnotitie is gemaakt om verbeteringen te kunnen voorstellen voor het huidige gokbeleid. Zoals wel verwacht kon worden is het gokken via internet (zie bv www.gokkasten.info) sinds 2005 toen een nul meting heeft plaatsgevonden toegenomen. Het totale gokken is echter afgenomen. De Nederlandse overheid is voornemens ook het gokken via internet te reguleren. Internet geeft hier genoeg kansen toe, maar omdat er in de huidige situatie nauwelijks word gecontroleerd en opgetreden is hier nu nog geen sprake van. Nu is er sprake van oneerlijke concurrentie door buitenlandse bedrijven die zich evengoed richten op de Nederlandse markt door spellen als een gokkast of poker (zie www.pokerenonline.info voor online poker voorbeelden) in de Nederlandse taal aan te bieden.

Wat heeft dit nu met publieke opinie en media te maken zult u denken. In het rapport, dat u overigens hier kunt vinden, wordt ook aandacht besteed aan het feit dat spelers van online games zeer makkelijk ook gok gerelateerde spellen spelen. Dit geeft precies de kracht aan van het internet aan. Omdat spellen de grenzen nivelleren wordt de volgende stap zeer makkelijk gezet. Het is aan de overheid om deze tendens te doorbreken doormiddel van slimme wetgeving en het open stellen van de gokmarkt voor Nederlandse bedrijven die zich moeten houden aan regelgeving zoals deze ook in de speelhallen wordt toegepast zonder dat dit afbreuk doet aan de concurrentie positie. Dat dit goed kan blijkt wel uit de stenen gokhallen die nu vaak succesvol worden geplaatst bij horeca gelegenheden. Voorbeelden van degelijke combinaties zijn bijvoorbeeld het fairplay center in het designer outlet center van Roermond of het Jacks casino bij hotel van der Valk Sassenheim.

Voor de bevordering van het krantlezen door middelbare scholieren