Komkommertijd in het nieuws tijdens de vakantieperiode

De vakantie periode breekt binnen enkele weken weer aan. Een periode die bekend staat als de komkommertijd. In het nieuws verschijnen berichten die in andere periodes van het jaar waarschijnlijk nooit het nieuws zouden halen. Je ziet goed met name aan de kranten die in de zomerperiode een stuk dunner zijn dan normaal. Randzaken worden plots gepromoveerd tot hoofd items bij gebrek aan nieuws.

Oorzaak van deze komkommertijd is met name omdat natuurlijk veel mensen op vakantie zijn. In de politiek, die buiten de vakantie periode altijd goed is voor veel nieuws, gebeurd haast niks. Ook de politici gaan natuurlijk op vakantie. Net als vele andere "gewone" Nederlanders natuurlijk. De kans op ongelukken neemt hierdoor af, waardoor er ook weer minder te melden is. Veel zaken blijven gewoon een maand liggen en zorgen ervoor dat er minder gebeurd.

Sport evenementen profiteren hier optimaal van. De Ronde van Frankrijk heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan de zeer strategisch gekozen periode om deze te houden. Een wielerwedstrijd als de Ronde van Italië of Ronde van Spanje is waarschijnlijk in de zin van wedstrijd spanning en parcours interessanter dan de Ronde van Frankrijk. Toch weten deze wedstrijden veel minder de aandacht van Nederlanders te pakken door de periode waarin deze worden verreden. Ook de olympische spelen, het EK en WK voetbal worden niet voor niets in deze periode gehouden. Natuurlijk nemen vele Nederlanders in deze periode de moeite om dergelijke evenementen te bezoeken en huren een hotelkamer of vakantiehuisje.

Over de oorsprong van het woord komkommertijd zijn de meningen verdeeld. Encyclopedieen zijn er niet duidelijk over. Het niet altijd even betrouwbare wikipedia noemt als enige een aantal mogelijkheden. Zo zou het kunnen duiden op de tijd dat komkommers op de markt komen. Dit is voornamelijk in Augustus, een maand waarin er vrij handel is op de fruit en groente beurzen. Ook worden er Engelse, Duitse en Jiddische bronnen genoemd.

Feit blijft dat het nieuws in de komkommertijd vaak buitenproportioneel wordt uitgemeten. En dan is het natuurlijk belangrijk dat u het belang van nieuws berichten goed kunt interpreteren. Een gezonde dosis mediawijsheid komt hier goed bij van pas. Denk hier altijd bij na als er ongewone zaken breed worden uitgemeten in de maanden juli en augustus.

Voor de bevordering van het krantlezen door middelbare scholieren