Media wijsheid

Media wijsheid: enorm belangrijk vandaag de dag, omdat je enorm veel wordt geconfronteerd met allerlei verschillende media soorten en bronnen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de invloed van de media groot is. De impact van bepaalde nieuwsfeiten en hoe ze gepresenteerd worden beinvloed in grote mate de publieke opinie over allerlei zaken. Vandaar dat de overheid een taak heeft gekregen in het mensen bewust maken van de werking en invloed van deze media. Door de Raad van Cultuur wordt dit ook wel mediawijsheid genoemd.

Een belangrijke schakel in het vergroten van het bewustzijn voor media is weggelegd voor het onderwijs. Geen enkele andere leeftijdscategorie zit zo tussen de (met name) nieuwe media ingebed als kinderen en jong volwassenen. Er zijn enorm veel kanalen waarvan deze leeftijdsgroepen gebruik van maken. Denk aan tv, internet, mobiele telefoons, radio & tijdschriften. Internet maakt het zelfs mogelijk via social media als twitter, facebook of hyves zelf nieuws te delen met de buitenwereld. Wat voor invloed dit kan hebben is al duidelijk geworden door enkele incidenten waarbij er via twitter bedreigingen zijn geuit aan scholen, waarbij uiteindelijk de hele school op z'n kop stond. De anoniemiteit die iemand heeft kan de drempel om bepaalde berichten over met name internet te sturen bijzonder verlagen.

Media kunnen zo dus zowel een positieve als negatieve invloed hebben op een persoon. Eerder genoemd voorbeeld is er een. Maar ook pesterijen zijn door de anonimiteit bijzonder makkelijk. Natuurlijk zijn er ook positieve kanten. Zo is het veel makkelijk geworden om sociale contacten te onderhouden met personen die verder weg wonen on maar eens een voorbeeld te noemen. Een goede kritische inschatting kunnen maken van het bronmateriaal dat op internet wordt gevonden is enorm moeilijk voor kinderen. Hier is oefening voor nodig. Oefening waarvoor bij met name het onderwijs een taak is weggelegd.

Voor de bevordering van het krantlezen door middelbare scholieren