Opleidingen tot journalist

Heb je interesse om van journalistiek je beroep te maken, dan zijn hier diverse opleidingen voor. Deze zijn allemaal van HBO niveau waarbij je na je bachelor opleiding ook nog kunt doorgaan voor een master titel. Je kunt kiezen voor een specifieke opleiding journalistiek of een algemenere communicatie opleiding, waarmee je makkelijker van richting kunt veranderen als bv Reclame en communicatie. Voor de specifieke opleiding journalistiek zijn er maar een aantal hogescholen die deze opleiding aanbieden. Maar ook de algemenere communicatie opleidingen kunnen een prima opstap zijn, omdat je hier ook veel zult leren over communicatie gerelateerde zaken in een breder perspectief.

Naast een opleiding is ervaring een zeer groot pluspunt om te hebben. Schrijf- en taalvaardigheid is iets dat je voornamelijk in de praktijk moet op doen. Je kunt proberen om in je vrije tijd zelf al artikelen te schrijven en dus bv op een eigen blog te plaatsen. Maar je kunt ook ingezonden stukken naar tijdschriften of kranten te sturen. Wie weet wordt je zelfs al als freelancer aangenomen om vaker stukken in te sturen. Een van de belangrijkste zaken voor een journalist zijn de basisprinciepes voor het schrijven van een artikel. Houdt bijvoorbeeld het principe van hoor en wederhoor  altijd in het achterhoofd.

Een diploma journalist geeft je een aantal mogelijkheden. De opleidingen geven je de mogelijkheid je te specialiseren in een bepaald gebied van het vak. Je kunt dan denken aan: PR-functionaris, dagblad journalist, redacteur van een tijdschrijft, persvoorlichter, communicatiemedewerker of freelance journalist.

Omdat er de laatste jaren zoveel ontwikkelingen zijn geweest is het vakgebied behoorlijk verschoven. Dagbladen hebben het moeilijk gekregen en het aantal kranten is behoorlijk verminderd. Dit betekend natuurlijk dat er minder kansen zijn op een baan bij een krant. Daarentegen zijn de mogelijkheden via internet & tv juist gigantisch gegroeid. Hou er echter wel rekening mee dat ook hier budgetten omlaag aan het gaan zijn en dat een vaste aanstelling zeer moeilijk is geworden. Freelance werk is wat je veel ziet bij journalisten. Een onzeker bestaan, waar je wel tegen moet kunnen.

De specifieke opleiding voor journalistiek kun je hier vinden:

Voor de bevordering van het krantlezen door middelbare scholieren