Weektips

Geeft u zelf wel eens les met kranten en heeft u een Tip van de week?
Laat het ons weten: mail nu
  1. Verkeer in de krant
  2. Gezondheid in de krant
  3. Opmaak van een krant
  4. Terugkijken op het jaar
  5. Columns
  6. Mekka
  7. Rubrieken
  8. Hoe luidt de kop?

Verkeer in de krant

De opening van de nieuwe snelweg A5, gratis busvervoer tussen Leiden-Den Haag en filenieuws zijn maar een paar voorbeelden uit het nieuws van de afgelopen tijd over verkeer. Er zijn veel meer nieuwsberichten te vinden die met verkeer en vervoer te maken hebben.

Schat eens hoeveel van die berichten je denkt te kunnen vinden in je krant. Pak hem daarna en controleer of je schatting klopt.

Gezondheid in de krant

Teveel dikke mensen, roken is slecht. Twee onderwerpen die recent in de krant stonden. Via de krant worden we voortdurend geconfronteerd met dingen die slecht voor ons zijn of juist goed.
Zoek drie berichten deze stelling ondersteunen.

Opmaak van een krant

Elke krant heeft zijn eigen uiterlijk en is daaraan herkenbaar. Doe naar aanleiding van dit gegeven de volgende opdrachten.

  1. Neem een krant en let op de opmaak van de letters en tekst. Wat is groot? Wat is vet gedrukt? Wat is cursief gedrukt? Zijn er verschillende lettertypes? Kun je ook bedenken waarom of wanneer dat zo is?
  2. Neem er een andere krant (andere titel) bij en vergelijk hem met de eerste.

Terugkijken op het jaar

Nog even en het jaar is weer voorbij. Overal verschijnen op het laatst van het jaar terugblikken over het afgelopen jaar. Ook de dagbladen zullen dat doen. Het is altijd aardig om te lezen. Sommige dingen ben je alweer bijna vergeten en lijken al veel langer geleden.

Schrijf een paar dingen op die je nog weet van dit nieuwsjaar (kan van alles zijn, dus ook bijvoorbeeld sport). Vergelijk je lijstje met dat wat je in je krant terugleest over het afgelopen jaar.

Columns

Vorige week trad de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk af. Er was een discussie over hem ontstaan naar aanleiding van een column in een krant.
Een column is een beetje een raar deel in een krant. Er staat niet per se nieuws in maar gaat dikwijls wel over het nieuws. Het is er vaak een commentaar op maar dan wel een heel persoonlijke. Veel mensen vinden dat een columnist, de schrijver van een column, veel vrijheid heeft om dingen op te schrijven.

Zoek in je krant een voorbeeld van een column en lees hem. Vind jij ook dat in een column (bijna) alles geschreven mag worden?

Mekka

Vrijdag begon de hadj, de bedevaart van moslims naar Mekka. Wat weten we hier in Nederland eigenlijk van?
Door de bank genomen niet veel waarschijnlijk. Wie wist bijvoorbeeld dat er naar verwachting dit jaar zo'n twee miljoen pelgrims naar Mekka zullen reizen? Geen wonder dat men bang is voor epidemieën.

Wat kun je deze week nog meer over deze bedevaart vinden in de krant?

Rubrieken

In de krant staan veel verschillende berichten en artikelen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, plaatst een krantenredactie artikelen die iets gemeenschappelijks hebben bij elkaar. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en nieuws over Irak vind je bijvoorbeeld op de pagina buitenland. Het verslag van PSV-Ajax of het Daviscup-tennis staat bij de sport. Buitenland en sport noem je rubrieken in de krant.

Neem een krant en kijk eens wat er boven aan de pagina’s staat. Hoeveel verschillende rubrieken kun je vinden?
Zijn er ook berichten op een pagina die ook bij een andere rubriek hadden kunnen staan?

Hoe luidt de kop?

Een krantenkop, zeg maar de titel boven een krantenbericht, ziet er soms vreemd uit. Het is een soort zinnetje dat niet compleet lijkt te zijn doordat er bijvoorbeeld geen werkwoord in staat (“Militairen naar Afghanistan”) of doordat lidwoorden zijn weggelaten (“Ziekteverzuim in profvoetbal extreem hoog”). Krantenkoppen moeten vaak kort zijn omdat er niet veel ruimte voor is.

Doe het volgende spel met z'n 2'en. Pak allebei een krant en knip vijf koppen uit. Knip vervolgens de woorden van elkaar los en schud ze door elkaar. Geef de knipsels aan de ander. Wie van de twee kan het snelst de juiste volgorde van de krantenkoppen vinden?

Voor de bevordering van het krantlezen door middelbare scholieren